Година історичної правди "Під Крутами від крові зимовий ранок млів"

30 січня працівниками центральної районної бібліотеки спільно з адміністрацією Хорольської гімназії була проведена година історичної правди „Під Крутами від крові зимовий ранок млів”, яка була приурочена 100-річчю бою під Крутами.

Захід був проведений для учнів старших класів навчального закладу. На початку заходу до підростаючого покоління звернулася голова Хорольської районної державної адміністрації Лариса Миколаївна Звірко, яка розповіла про історичне значення бою під Крутами та закликала зберігати пам’ять про молодих героїв, які віддали життя за незалежність України.

Редька Ірина, Левіна Оксана Звірко Л. учні

Ведучі години історичної правди директор ЦБС Оксана Левіна та бібліограф Ірина Редька познайомили присутніх із трагічною подією в історії України – боєм під Крутами, в якому взяли участь кілька сотень українських студентів та гімназистів. Ведучі наголосили на тому, що хоча майже всі учасники бою загинули, та їхні смерті стали джерелом натхнення в щоденній боротьбі за волю українського народу. Бібліотекарі закликали учнів пам’ятати про жертву, принесену молоддю на вівтар незалежності, соборності та державності України. Під час заходу звучали поезії українських авторів на дану тему у виконанні бібліотечних працівників Світлани Сєннікової, Олени Радченко та Олени Сістук.

Сєннікова С., Радченко О. перегляд фінал заходу

На закінчення години історичної правди присутні ознайомилися з переглядом літератури „І у віки залізним кроком Герої Крут ідуть”. До заходу бібліотекарем Каріною Мурашко була підготовлена мультимедійна презентація.

У бібліотеках району до 100-річчя бою під Крутами було організовано:

перегляди літератури: „П’янила ниву кров їх чиста” (Наталівська, Орликівська б-ф), „Крути: незгасна пам’ять і урок сьогодні” (Березняківськас/б), „України опалений цвіт” (Грушинська с/б), „Герої Крут – наша слава, наша історія” (Покровськобагачанська с/б);

перегляди статей з періодичних видань: „Лежить розкидана і мерзла козацька слава на снігу” (Єньківська б-ф), „Крок у безсмертя”
(Андріївська б-ф);

тематична поличка: „Крути – честь і трагедія України” (Козубівська, Хвощівська б-ф);

бібліотеками було проведено: історико-патріотичний вечір „Вічна слава в кетягах калини для героїв Крутів України” (Ялосовецька б-ф спільно з Ялосовецькою ЗОШ, 26.01), годину мужності „Навіть на останнім рубежі промінь віри в нас ще не погас…” (Єньківська б-ф, 27.01), історичний портрет „Аверій Гончаренко – комендант Крутівського бою” (Мусіївська б-ф спільно з Мусіївською ЗОШ, 26.01), годину пам’яті „Герої Крут – для нащадків взірець” (Штомпелівська б-ф спільно із Штомпелівською ЗОШ, 29.01), годину-реквієм „Вони із-під Крут несли Україні безсмертя” (Стайчанська б-ф), Дні інформації „П’янила ниву кров їх чиста” (Андріївська б-ф, 29.01), „Бій під Крутами – історія подвигу” (Хвощівська б-ф, 30.01), бібліографічний огляд літератури „П’янила ниву кров їх чиста” (Новоаврамівська с/б, Староаврамівська б-ф).

Кiлькiсть переглядiв: 475

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.