«Муніципальна няня» в рамках загальноукраїнського право-просвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО»

«Муніципальна няня»В рамках загальноукраїнського право-просвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО» Хорольська центральна районна бібліотека ІНФОРМУЄ, Хорольське бюро правової допомоги РОЗ’ЯСНЮЄ:

З 1 січня 2019 року в Україні стартувала нова державна програма «Муніципальна няня». З 1 січня 2019 року в межах постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. № 68 «Про затвердження порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” держава пропонує батькам часткове відшкодування витрат (у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років) на догляд за дитиною до трьох років.
Основні задекларовані плюси: для батьків – зменшення витрат і можливість повернутися на роботу, для нянь – можливість офіційного працевлаштування (у свою чергу легалізація доходу змусить до сплати податків і ЄСВ), що в майбутньому позитивно вплине на розмір пенсії.
Право на отримання компенсації послуги “муніципальна няня” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі - договір) з муніципальною нянею.
Компенсація послуги “муніципальна няня” не призначається батькам, які є батьками - вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.
Муніципальною нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти.
Основна умова – укладення договору між батьками і нянею про здійснення догляду за дитиною до трьох років. У документі має бути визначено назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.
Компенсація виплачується отримувачу послуги “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня (станом на 01.01.2019 року - 1626 грн.).
Для отримання компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги “муніципальна няня” протягом місяця після укладення договору подає управлінню соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”, копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею; документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка); копії свідоцтва про народження дитини; паспорта отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”; документа про присвоєння РНОКПП (ідентифікаційного коду).
В подальшому щомісяця до 5 числа необхідно подавати до управління соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату послуги “муніципальна няня”.
Рішення про призначення компенсації послуги “муніципальна няня” приймається управлінням соціального захисту населення протягом десяти робочих днів із дати надходження документів та протягом трьох робочих днів управління письмово інформує отримувача послуги “муніципальна няня” про прийняте рішення.
Компенсація послуги “муніципальна няня” призначається на строк здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі, укладеному між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.
Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги “муніципальна няня” документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.
При цьому слід зазначити, що отримання компенсації послуги “муніципальна няня” не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини та не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Кiлькiсть переглядiв: 303

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.